Spring til hovedindhold (tryk på Enter)

Hvad er superwash-behandlet uld?

(Støder du på betegnelsen merceriseret uld, svarer den behandling til superwash)


Først og fremmest er det nemt at håndtere, MEN de skjulte skavanker er mange...
 
Mange af de uldvarer man kan købe i dag har fået den såkaldte superwash-behandling, så de kan vaskes i en maskinen og i det hele taget er nemme at holde pæne - supergodt, eller hvad? Vil du vide mere om medaljens store bagside, så læs videre...
 
Plastovertrukket uld...
En uldfiber er – lige som f.eks. menneskehår - dækket af skæl, og det er bl.a. disse skæl der giver uldfibren dens unikke egenskaber.

Ved superwash-behandling af uld fjernes skællene - enten ved at de kemisk bliver ”barberet” af eller at fiberen bliver overtrukket med en tynd plastfilm, der får skællene til at lægge sig ned.

Når man er fri for skællene, er man fri for at ulden filter, krøller og kryber når den får den hårdhændede behandling i f.eks. vaskemaskinen.
 
Selve behandlingen i store træk
Langt størstedelen af den industrielt superwash-behandlede uld gennemgår en række forskellige kemiske behandlinger inden den er færdigbehandlet.

Først bliver ulden lagt i et svovlsyrebad for at fjerne de sidste rester af urenheder, hvorefter den bliver lagt i et klorbad hvor de strittende skæl-ender bliver ætset væk. Selve superwashbehandlingen består i langt de fleste tilfælde af et polymer (*),  Hercosett 125, et plaststof der ganske enkelt limer skællene ned til hårfibren. Plaststoffet lægger sig som en ultratynd film henover hvert enkelt ”strå”.
 
Det plaststof der bruges er ikke i sig selv skadelig, men de stoffer det er lavet af er hver især giftige i større eller mindre grad – de forskellige stoffer neutraliserer hinanden, så det endelige plastbelægning i sig selv er uskadelig.

Men industrielle processer hvori der indgår stærkt giftige stoffer vil altid have en miljømæssig konsekvens og et superwash-behandlet produkt burde dermed aldrig kunne få prædikatet miljøvenligt.
 
Men hvor er ulden og de gode egenskaber?
Det er slået rimeligt fast at superwash-behandlet uld ikke er skadeligt for slutbrugeren, så der er i og for sig ikke nogle sundhedsmæssige problemer ved at bruge det.

Men lad os også slå fast at superwash behandlet uld ikke længere er et rent naturprodukt og at ulden har mistet rigtig mange af sine naturlige gode egenskaber.
  • Ulds vigtigste egenskaber er - i mine øjne - at det er meget isolerende og absorberende. Det er luften i uldfibrene der gør den superisolerende – lukker man overfladen med en plastfilm, vil luften ikke længere have fri adgang og de isolerende evner vil være stærkt forringede.
  • Det samme gælder for uldens evne til at optage væde uden at føles fugtig – lukker du overfladen vil væden blot prelle af og du har en overflade der bliver fugtig som andre tekstiler.
 
Superwashbehandlet uld er et syntetisk materiale
Som jeg ser det kan man kategorisere superwash behandlet uld som et syntetisk tekstil – og jeg vil aldrig anbefale at købe det, hvis det egentlig er uld man går efter... Sørg for at gå efter ren ubehandlet uld og gør dig selv den tjeneste at vaske det i hånden.


Merceriseret uld er det samme som superwash-behandlet uld
Lad dig ikke snyde af flotte ord man kender fra andre sammenhænge. Som noget nyt er nogle firmaer begyndt at bruge betegnelsen mercericeret - eller merceriseret, merseriseret - uld, det er blot et nyt ord for superwash. Ordet merceriseret kender man i forbindelse med bomuld, hvor mersericering gør fiberen tyndere og stærkere. Det er i og for sig de samme egenskaber man forbinder med mercericeret uld - problemet er bare at det ikke længere er ren uld med en halvsyntetisk fiber der ikke har uldens gode egenskaber.
 
 
(*) et polymer er et naturligt eller syntetisk fremstillet stof der består af gentagne rækker af simple molekyler – monomer.