Stofbind - hvorfor og hvordan?

Stofbind - det slet ikke så gammeldags

1. Det er meget mere miljøvendligt at bruge stofbind, frem for engangsbind og tamponner. Du sparer miljøet for ca 3600 bind og tamponer på en 10 års periode. En kvinde har menstruation i snit 40 år, det bliver til en kæmpe bunke bind/tamponer i grove tal 14.000 stk. Ved at bruge stofbind kan du klare dig med en 2-4 natbind og 10-15 dagsbind, hvis du vasker midt i perioden. Og her kommer vi slet ikke ind på prisen - men du kan være hel sikker på, at der er mange penge at spare. 

2. Der er et andet miljø der er værd at snakke om, når det kommer til brug af stofbind. Nemlig de nedre regioner. Du vil med sikkerhed opleve et sundere miljø, uden svamp eller andre gener, da du får lov at ånde hele perioden igennem. Prøv at holde et engangsbind, eller plastik pose et sted på kroppen, og se om du kan ånde? Nej, vel. Og huden ånder på samme måde dernede.

Dette ønsker du sikkert ikke at vide, men det er nu sådan at de fleste hygiejnebind og tamponer indeholder syntetiske materialer som kolofonium, polypropylene, propyacylater, bindemidler, plastik og klorbleget cellulose/papir. Tamponer er lavet af klorbleget rayon eller en kombination af konventionel dyrket bomuld (pesticide behandlet) rayon. 

Kolofonium er en allergifremkaldende harpiks, der stammer fra saften af nåletræer, og det anvendes som bindemiddel i overfladen af mange bleer og bind. Kolofoniumallergi giver symptomer som ligner svamp, med kløe og hudirritationer. Det undgår du selvfølgelig helt ved brug af stofbind. 

3. Det føles bedre, mere naturligt, ja faktisk bare som lidt tykkere underbukser. 

4. De er 100% sikre. Stof suger langt bedre end plastik/papir - det siger sig selv, men vi er fyldt op med de mange reklamer om hvor godt engangsbind suger - ja, bedre end andre engangsbind måske, men sammenlignet med stofbind, er der lang vej hjem for engangsbindet. 

5. Fakta er, at engangsbind lugter fælt. Hvorfor kan helt sikkert forklares med den kemi der bliver brugt til fremstillingen af engangsbind. I stofbind er der ingen kemi. Og blod lugter faktisk ikke af noget særligt i sig selv. 

 

Vask af stofbind

De skal naturligvis vaskes. Og det er der ikke nogen videnskab i, det er bare noget man gør, på samme måde som du vil vaske andet tøj, der er i den beskidte afdeling. Du smider vel heller ikke brugt undertøj ud? Eller ungens body, fordi der er kommet afføring på? Nej, det giver nemlig ingen mening, da det sagtens kan vaskes rent i maskinen. 

En god ide, er at lægge dem i blød i en spand inden vask, dog ikke mere end en 2-3 dage, da vandet så vil begynde at lugte gammelt. Tilsæt eventuelt en smule galdesæbe eller Ulrich's Natürlich pletfjerner. Så kan du vaske dem sammen med dit andet vasketøj. Man kan også sagtens lægge det brugte bind i en wetbag, og så give det en kort kold skyld i maskinen inden du starter vaskeprogrogrammet. 

 

En gang stofbind, aldrig mere engangs. Eller KUN til nøds, hvis du skulle have glemt dit stofbind derhjemme :-)