Spring til hovedindhold (tryk på Enter)

Stofbind - hvorfor og hvordan?

Stofbind - det slet ikke så gammeldags

1. Det er meget mere miljøvendligt at bruge stofbind, frem for engangsbind og tamponner. Du sparer miljøet for ca 3600 bind og tamponer på en 10 års periode. En kvinde har menstruation i snit 40 år, det bliver til en kæmpe bunke bind/tamponer i grove tal 14.000 stk. Ved at bruge stofbind kan du klare dig med en 2-4 natbind og 10-15 dagsbind, hvis du vasker midt i perioden. Og her kommer vi slet ikke ind på prisen - men du kan være hel sikker på, at der er mange penge at spare. 

2. Der er et andet miljø der er værd at snakke om, når det kommer til brug af stofbind. Nemlig de nedre regioner. Du vil med sikkerhed opleve et sundere miljø, uden svamp eller andre gener, da du får lov at ånde hele perioden igennem. Prøv at holde et engangsbind, eller plastik pose et sted på kroppen, og se om du kan ånde? Nej, vel. Og huden ånder på samme måde dernede.

Dette ønsker du sikkert ikke at vide, men det er nu sådan at de fleste hygiejnebind og tamponer indeholder syntetiske materialer som kolofonium, polypropylene, propyacylater, bindemidler, plastik og klorbleget cellulose/papir. Tamponer er lavet af klorbleget rayon eller en kombination af konventionel dyrket bomuld (pesticide behandlet) rayon. 

Kolofonium er en allergifremkaldende harpiks, der stammer fra saften af nåletræer, og det anvendes som bindemiddel i overfladen af mange bleer og bind. Kolofoniumallergi giver symptomer som ligner svamp, med kløe og hudirritationer. Det undgår du selvfølgelig helt ved brug af stofbind. 

3. Det føles bedre, mere naturligt, ja faktisk bare som lidt tykkere underbukser. 

4. De er 100% sikre. Stof suger langt bedre end plastik/papir - det siger sig selv, men vi er fyldt op med de mange reklamer om hvor godt engangsbind suger - ja, bedre end andre engangsbind måske, men sammenlignet med stofbind, er der lang vej hjem for engangsbindet. 

5. Fakta er, at engangsbind lugter fælt. Hvorfor kan helt sikkert forklares med den kemi der bliver brugt til fremstillingen af engangsbind. I stofbind er der ingen kemi. Og blod lugter faktisk ikke af noget særligt i sig selv. 

Vask af stofbind

Det er ingen sag at vaske eller opbevare dine stofbind. 

Før vask:

Du opvarer dine stofbind i en wetbag, der er en vandtæt pose som du vasker sammen med dine stofbind. Du skal altså ikke nødvendigvis røre ved dine beskidte stofbind, inden du vasker dem. Du vasker blot efter din cyklus er slut eller undervejs - det er op til dig. Du kan med fordel skylle bindet op i koldt vand, da det mindsker pletterne idet koldt vand opløser blodet. 

Vask: 

Dine stofbind kan vaskes på 40-60 grader. Det er vigtigt at du vasker i vaskemiddel uden optisk hvid eller blegemiddel, da det vil skade PUL laget på sigt. Du må heller ikke vaske med skyllemiddel, da skyllemiddel lægger en hinde over fibrene og nedsætter sugeevenen markant. 

Vi anbefaler at du vasker dine stofbind, ja faktisk alt dit tøj i Ulrich Natürlichs naturlige og økologiske vaskemidler som hverken skader dine stofbind eller og er mildt mod miljøet modsat de konventionelle. Du finder universalt vaskemiddel lige her. Vil du gerne mindske pletter, så kan du behandle dine stofbind med galdesæbe der er enormt effektivt mod blod- og proteinpletter. Du gnubber blot på pletterne og lader virke 10-30 min inden vask. Du kan også sagtens vaske i galdesæbe. 

Tørring:

De har bedst af at hængetørre, men kan også tørretumbles på lav varme. 

Hvad med pletter?

Blod farver hvis det får lov til at trænge ind i stoffet. Dog er det vigtigt at pointere at et plettet stofbind stadig er rent. Du kan enten behandle med galdesæbe eller blege stofbindet i solen.