Spring til hovedindhold (tryk på Enter)

Hvordan skal jeg vaske uld? ...her er et par tips

(Mette Osland Pedersen, ex Fru Ko, oktober 2010)

Pas på temperaturenVask ved rette temperatur når du vasker uld
Uld skal helst vaskes ved 30 grader - men tåler i og for sig højere temperaturer. Det ulden IKKE tåler er kombinationen af for høj varme og for meget bevægelse - så filter og kryber den.

Det der sker, når ulden bliver lagt i varmt vand er, at de skæl der sidder på uldfibren åbner sig og begynder at stritte. Jo varmere vand, jo mere mere åbner skællene sig. Hvis man så begynder at ælte for meget og voldsomt rundt i vandet griber skællene ind i hinanden og filter.

Du kunne derfor godt lægge tøjet i "for varmt" vand, altså vand der er over 30 grader - hvis du vel at mærke lader det være nogenlunde i fred. Forsigtige bevægelser er i orden, men ikke noget voldsomt.

Vask i vaskemaskinen

Vask uld i vaskemaskinen på rette programVaskeprogrammerne i de moderne vaskemaskiner er efterhånden så skånsomme, at du fint kan vaske det mest uld i maskinen - også selvom det ikke er Superwash-behandlet, men kun hvis det står på tøjets vaskeanvisninger.

Har du noget du er specielt øm over, vil jeg nu stadig altid anbefale dig at vaske det i hånden i max 30 grader varmt vand. 

PAS PÅ med at bruge andre vaskeprogrammer end uld til uldtøj - silkeprogrammet f.eks. vasker også ved lave temperaturer, men er mindre skånsomt og behandler tøjet lidt voldsommere.

Vaskemidler til uld - supervigtigt!
Det er meget vigtigt vælge at uldvaskemiddel der er beregnet til uld - traditionelle vaskemidler indeholder stoffer der kan ødelægge ulden.

Almindelige vaskemidler vasker rent ved hjælp af enzymer - og enzymer er sat i verden for at nedbryde protein. Og uld er netop lavet af proteiner - det gælder for øvrigt også for silke. Så vasker du uld i et protein-nedbrydende vaskemiddel, nedbryder du med tiden ulden selv...og det er jo ikke smart.

Der fås mange forskellige uldvaskemidler...Et af dem jeg er bedst bekendt med og er rigtig glad for er Ulrichs økologiske finvaskemiddel, der bl.a. er godt til de sarte tekstiler som uld og silke. Det indeholder naturligvis ikke enzymer.

Vask og  behandling af blebukserAltid sikrest at vaske i hånden
Jeg vil til enhver tid anbefale dig at vaske uldblebukserne i hånden - de fylder heller ikke alverden i en balje og det er hurtigt gjort. De maskinstrikkede fra Disana har det med at krybe en del hvis de ikke bliver behandlet ordentligt, og eftersom der er en del forskel på maskiner er det ofte nemmere at vaske i hånden.

Lanolinbehandling
Hvis du bruger den faste rene lanolin fra Urtegaarden, er det meget nemt. Der kan du bruge god varmt vand, opløs en teske fuld lanolin og ca samme mængde af en neutral sæbe, pisk det ud til det er helt opløst.

Siden lægger du tøjet - blebukser eller andet - ned i lanolin-vandet og lader det ligge. Sørg for at det er godt vådt over det hele - da ulden er vandskyende, kan det godt prelle lidt af, men brug hånden eller en ske til at få det godt ned under overfladen og godt gennemvædet.

Jeg plejer blot at lade tøjet ligge indtil vandet er blevet halvkoldt, det kommer sig ikke så nøje - men det er godt at give det en god ½ time eller mere. Jeg klemmer det værste vand ud og lægger tøjet på et håndklæde. Rul håndklædet sammen og pres lidt mere vand ud og lad siden ulden ligge og tørre.

Er det tyndere uldvarer, kan de godt hænge, men de altid holde faconen bedst hvis det ligger - det her med tørring gælder naturligvis også når du har vasket uld i hånden.

Læs vaskeanvisningerne i tøjet
Det første du bør gøre er dog altid at checke vaskeanvisningerne der sidder fast i tøjet. Står der håndvask, bør du altid håndvaske - men uldvaskeprogrammerne som sagt blevet rigtig gode til det tøj der kan tåle det.