Spring til hovedindhold (tryk på Enter)

Far om stofbleer

Mine tanker om stofbleer! 


Da Malene var gravid med vores søn præsenterede hun mig for tanken om, at vi skulle bruge "stofbleer". Min første tanke var "det lyder vildt ulækker og voldsomt besværligt". Men på det tidspunkt vidste jeg heller ikke, hvad en moderne stofble er, eller hvordan man bruger den. Jeg troede hun mente de klude man bruger til at tørre gylp op, fjerne 11 taller under jr's næse osv. Jeg kunne slet ikke se for mig, hvordan de skulle kunne bruges som bleer.

Men jeg kunne også godt mærke, at her kunne jeg enten sætte ret mange point ind på "kone kontoen" eller jeg ville komme til at trække ret mange point ud, hvis nedlage veto. Så jeg satte mig lidt ind i hvad moderne stofbleer er og hvordan man bruger, dem inden jeg sagde lad os prøve det. Det har jeg på intet tidspunkt fortrudt. Her 1,5 år senere, har vi investeret vores sparepenge i Ko og Ko, og brænder 100% for at udbrede budskabet. Det taler vel lidt for sig selv.

Engangsbleer er vel standard - eller hvad…?

Inden for et kort periode fik jeg faktisk den holdning, at moderne stofbleer var det naturlige standardvalg, da det bare virkede meget mere rigtigt for mig. Og så blev engangsbleer tilsvarende et sekundært valg - en nødløsning - i min optik.


Min personlige holdning er faktisk nu, at jeg synes engangsbleer er ulækre. Det virker for mig forkert at putte noget så plastikagtigt og kemifyldt på sit barn. Og så lugter de grimt. Tis/lort og engangsble er bare en rigtig dårlig kombination duftmæssigt. for mig er det blevet lige så naturligt at bruge stofbleer som at købe økologisk mælk. Men jo - jeg var da lidt skeptisk i starten.

Men når man tænker over alle fordelene ved stofbleer, så forstår jeg egentlig ikke hvorfor alle ikke bruger dem. Jeg tror simpelthen, det er fordi kendskabet til stofbleer er ikke eksisterende.

Mor tager initiativet

Det er min erfaring, at mor ofte er bedre til at tage initiativet til at prøve nye ting til baby, og far kører lidt med på frihjul - og det gælder ikke mindst, når der kommer til, hvilket udstyr, tøj mv. baby skal have. Det er formentlig meget naturligt - og det gjaldt i hvert fald for vores vedkommende!


Som far tænker man måske på alle de nye ting, man skal til at forholde sig til, når man får et barn for første gang. Og man tænker måske på alle de nye evner, man skal tilegne sig - og det kan jo godt være lidt hårdt at føle, man ikke er helt på hjemmebane. Men det kommer man hurtigt :-)


Og bleer er bestemt en stor del af dette. Men det er bare med at komme op på hesten og nørde igennem - inden længe kan far blive mindst lige så stor stofble-eksper som mor!


At finde vej i junglen

Jeg tænker meget mere firkantet og logisk end MAlene, der er god til at kaste sig ud ting - Og jeg har en ret struktureret og teknisk tilgang til de fleste ting. Det kan derfor virker overvældende og uoverskueligt med alle de forskellige muligheder, der findes inden for moderne stofbleer - med forskellige systemer, covers, materialer, indlæg etc… Det er lige til at blive rundtosset af, men også rigtig spændende, når man begynder at nørde.


For mig har det derfor været vigtigt, at der kom system i, hvilke bleer jeg brugte hvornår, og hvordan jeg skulle kombinere indlæg, covers mv. til hhv. dagsbrug og natbrug.


Jeg blev selv ret glad for blevarianterne all in one (AIO) og all in two (AI2), da de gav god mening for mig - og jeg kunne se systemet og logikken i det. Bindebleer og “klassiske” (gammeldags) stofbleer bliver nok aldrig for mig. De er nok for hippieagtigt og bøvlede for mig.

Berøringsangst og bøvl

En barriere, som en del fædre (og mødre!) nok også har, når det kommer til moderne stofbleer, er det her med, at de skal vaskes - og at man skal håndtere at kunne vippe eller skylle (afhængigt af konsistensen) en gang lort i toilettet, inden man smider bleen til vask. Det kan du læse om her, hvordan det let gøres.


Og ja - det er da lidt ulækkert, men bruger man blepapir, så er det egentlig ikke meget anderledes end hvis man bruger engangsbleer - men ligesom så meget andet, så får man hurtigt et meget naturligt forhold til det - især når det er ens eget barn.


Vaskemaskinen kommer også til at køre lidt oftere, end hvis man havde valgt engangsbleer - men igen bliver det hurtigt rutine. Og med de korrekte vaskemidler - og teknik (læs mere om dette her eller her), så kommer det også til at køre fint.


Så kære (kommende?) far:

Kast dig ud i det! Glæd dig over, at din udkårne er så progressiv og klog, at hun overvejer moderne stofbleer til Jeres barn. Du kommer ikke til at fortryde det - det har jeg i hvert fald ikke gjort.


Kærlig hilsen Mads