Spring til hovedindhold (tryk på Enter)

Formaldehyd - tøj-industriens yndlingsgift

Jeg får jævnligt spørgsmål om kemi, om farver og om de stoffer der IKKE er tilladte i de økologiske tekstiler. Og selvom det altid er sjovest at snakke om økologi, kan man vel kalde det ”omvendt psykologi” at skrive om traditionelle varer – så ved du mere om hvad det er du undgår ved at handle økologisk! Et af de meget omtalte stoffer – som du undgår i økologiske tekstiler - er kemikaliet formaldehyd.


Hvad er formaldehyd?
Formaldehyd er en stærkt-lugtende giftig gasart, der bl.a. bruges til konservering og som bakteriedræber. I vandig opløsning hedder stoffet formalin – det kan du måske genkende fra skoletiden biologilokale, hvor det bruges til at konservere f.eks. smådyr.

Hvilke egenskaber har stoffet? I beklædningsindustrien bruges det meget ofte under transporten, for at hæmme eventuel bakterie- og svampevækst i tøjet samt til anti-krøl og anti-statisk behandling.

I skindvarer bruges formaldehyd bl.a. til at gøre skindet mere vand- og smudsafvisende, og desuden fungerer det godt som anti-krympemiddel i uld.

Stoffet har altså tilsyneladende en masse gode egenskaber og fungerer som kemiens alt-muligt-mand. Men prisen for ”easy-care” tekstilerne er høj…
 
- og vigtigere, hvilke ulemper?
Formaldehyd er på Miljøstyrelsens liste over ”uønskede stoffer". Det er kræftfremkaldende, og man har sikker dokumentation for, at formaldehyd kan forårsage kræft i næse og næsesvælg, kræftformer der heldigvis er forholdsvis sjældne. Derudover har man en "næsten sikker" dokumentation, der gælder for leukæmi.
 
Formaldehyd kan give allergi og i milde tilfælde mærker man ophovnet hud og røde pletter og eksem. I sværere tilfælde knopper og blærer der bliver til sår. Allergien påvirker hovedsageligt ansigt og hænder, hvor det giver eksem og ca. 2% af alle allergikere lider af formaldehyd-allergi.

Du får det endda med hjem uden ekstra beregning
Da formaldehyd ofte indgår i nogle af de sidste behandlinger af varen vil der uvægerligt være rester af stoffet tilbage når man får varen hjem. Det gør dog ikke så meget, da det vaskes ud i løbet af et par gange i vaskemaskinen (skrevet med en stor portion sarkasme!!!). Fordi hvor ender det så?

Du kender det måske godt, at der er en ubestemmelig kemisk lugt ved nyindkøbt tøj eller anden tekstil, et tæppe der lugter underligt. Når varen bliver pakket ud frigives formaldehyden til omgivelserne og kan hænge i luften – så når du køber tøj eller anden tekstil af traditionelle materialer bør det altid vaskes en gang eller to inden det bruges.
 
Certificeret økologi og miljømærkerne
Formaldehyd er forbudt i økologiske tekstiler i henhold til GOTS (Global Organic Textile Standards, se link nederst på siden), men tilladt i små mængder i både øko-tex og blomster/svanemærkede produkter.

Men hvad gør man så, når kemien er forbudt
Det er tilladt i økologiske tekstiler at benytte ”mekaniske metoder”, d.v.s. i stedet for at behandle med anti-krympemidler forkrympes tekstilerne med f.eks. varmebehandling damp eller vand. Mig bekendt har man ikke et anti-krølmiddel tilladt til økologisk brug men hvem ved om man pludselig finder på at bruge nedfrosset ærtepuré til formålet?

Da man ikke må benytte kemiske konserveringsmidler i transporten, må man planlægge transporttiden og opbevaring af varerne nøje, hvilket kræver tid og penge. Det er endnu en årsag til den højere pris på de økologiske varer, om den er værd at betale må du vurdere...
 
Der findes en række internationale standarder for økologisk tekstilproduktion – GOTS Global Organic Textile Standards. Her er et link til Global Standards hjemmeside på engelsk.
http://www.global-standard.org 

Vil du læse mere om formaldehyd og andre uønskede kemiske stoffer i tekstiler er her 
nogle links – du kan finde meget mere ved at bruge google…